IN I DEN POLITISKA HETLUFTEN

För ett ganska bra tag sedan nu, när det fortfarande var mörkt om kvällarna och eftermiddagarna, fick jag ett mail för intresserade att ställa upp på F!s riksdagslista. Jag tänkte länge och väl över det, någonting fick mig att vilja ta tag i detdär polistika livet igen, det var ju så spännande med nattmanglingar, kaffe sent om nätterna, springa mellan olika rum med olika förslag och byta motioner och punkter med varandra. Jag älskade att stå i talarstolen och övertyga med min ofta ganska taffliga retorik. Så jag tänkte på det, och det fanns ju en del saker som kanske talade för det, engagemanget i frågan. Att det just var en enda fråga. Att jag slapp ta i andra saker som jag inte var intresserad av. Men sen blev det aldrig av. Jag satt kvar och istället listade jag kvinnliga ADs och copys på Rättviseförmedlingen och jag travade in på Berghs kontor och slog näven i bordet för att det skulle bli en förändring.

Det är ju roligt med politik. Det är roligt när saker händer. Det är fantastiskt när allt blir bättre.

Så idag läser jag min gamla kompis Philip Wendahls artikel på Newsmill om huruvida SD är välkomna på Pride eller inte, som vanligt tycker jag att Philip skriver bra, en hel massa gånger har vi olika åsikter, jag säger det till honom ibland, men denhär gången är det med reaktionerna och kommentarerna som intresserar mig. Speciellt denhär:
Snarast är det nog så att de flesta inom Sd är genuint ointresserade av de alltmer aparta HBT-frågor som nu drivs. Varför i hela friden skall de engagera sig i frågor som ”transsexuellas rätt att spara könsceller”? En politisk fråga som ”ombyggnad av ishallen i Gagnef” känns ju i jämförelse som betydligt mer central och är en fråga som säkert berör betydligt fler människor!

Jag kan inte låta bli, men jag kväver ett skratt, för hur i hela fridens namn kan en ishall i Gagnef någon gång i hela världshistorien vara mer intressant än rätten att föra vidare sitt eget DNA? Inte bara för att Gagnef är en väldigt liten ort, med en bra festival, utan för att det faktiskt inte finns någon mänsklig rättighet, eller någon rättighet alls, att spela hockey. Det är ett roligt tidsfördriv.

Och jag tror att frågan kring vilken fråga som berör flest, ishallen eller könscellerna, behöver vi inte ens svara på. Det är ganska självklart tycker jag. Oavsett om Gagnef är trevligt eller inte.

En reaktion på ”IN I DEN POLITISKA HETLUFTEN

 1. Just när det gäller SD finns det en rätt intressant omsvängning som pågår, där vissa företrädare omfamnar HBT-frågorna för att på ett mer trovärdigt sätt kunna kritisera kulturkonservativ islam.

  Samtidigt som andra SD:are aktivt försöker värva kulturkonservativa invandrare genom sin HBT-fientliga agenda. Som jag skrev: ”Det ska bli intressant att lyssna till debatten på nästa SD-landsmöte mellan invandringskritiska bögar och kulturkonservativa invandrare”.

  http://apelsineld.blogspot.com/2010/07/sd-och-kulturradikalismen.html

  Samtidigt tror jag att det för folkflertalet är mer intressant med ishallar än för könsceller, just eftersom det för folkflertalet är så oproblematiskt med könscellerna. Att kämpa för att även en minoritet ska omfattas av en rättighet är det väldigt få som gör.

  Och det tror jag beror på att den svenska politiska debatten har varit väldigt dålig på att hålla fram detta med negativa rättigheter (rätten att slippa reglering t ex av ens egna celler).

  En negativ rättighet ställs inte fram som något särskilt och något du kan ha rätt till även om du tillhör en minoritet, utan ska i svensk debatt gärna ställas emot en kollektiv nyttighet (t ex en ishall). Som om rättigheter vore förhandlingsbara på samma sätt som nyttigheter, och underställda majoritetsväldet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s