TILL KATRIN Z

Jag minns inte hur det kom sig, men jag tyckte att mina lår var tjocka. Jag tänker på det fortfarande ibland. Jag bär aldrig jeans, för tycker att jag ser rund ut då.
Jag försöker träna och springa och ta trapporna.
Jag försöker äta sunt och balanserat.
Jag skippar chipsen och godiset.
Men jag blir inte nöjd.
Och varje dag ser jag artiklar och böcker och tips om hur jag blir smalare, sundare och mer perfekt.
Ibland är det inte artiklar, böcker eller tips.
Ibland är det hån.
Som det Katrin Zytomierska skrev i sin blogg häromdagen.
Katrin Zytomierska väljer att rättfärdiga sitt vikthån med att det är mängder av personer som mailar henne varje dag och ber henne om hjälp att gå ner i vikt.
Men lika många som mailar Katrin om att de vill ha hjälp att gå ner några sunda kilon i vikt, lika många är det som är som jag. Såna som inte kan låta bli att påverkas av det smala idealet. Såna som känner skuld vid middagsbordet, eller när lampan är släckt varje kväll.
Lika många, eller antagligen fler, än de som mailar Katrin om hjälp söker årligen hjälp för ätstörningar.
Men hon kanske hellre har det så, kan släppa några böcker, rädda några från fetmans klor och dessutom tjäna lite pengar på det, vad vet jag.
Jag vet bara att jag inte vill ha fler tips om hur mina centimetrar ska minska, eller hur det ska dallra mindre. Jag vet bara att jag vill må bra, och vara nöjd med mig och min kropp, oavsett hur den ser ut.

Att McDonalds och Lekmer har förstått att det finns de som känner som jag, att det finns de som inte tycker att Zytomierskas påhopp och utspel är varken roligt, eller smart, eller ens fascinerande provocerande hedrar dem.  Det visar att de inte bara är varumärken som skiter i människors värderingar, och vilka de kopplas ihop med. Fler borde göra som dem. Förslagsvis även Finest.se.

4 reaktioner på ”TILL KATRIN Z

 1. Det mest skrattretande med det här hånet är att personen hon hånar ÄR JU INTE ENS TJOCK! hon ser ut typ som mig. storlek M. Sedan gör fotovinkeln att hon får lite haka när hon ler men bortsett från det finns det ju inget som gör att hon ser ”mullig” ut (som hon beskrivs). Crazy alltså. Hur vi ser på människor som smala eller inte idag. I americas next top model är plus size modellerna smalare än mig numera. Så var det inte för några år sedan. Det är som att allt utom XS-S är ”tjock” idag. Helt snett.

  Gilla

 2. Alltså, jag är så arg. Jag är så arg, arg, arg. Bra skrivet till henne. Viktigt att reagera. Jag lämnade just en liten härlig kommentar på hennes blogg:

  Sofia
  2012-11-08, 15:39
  Gäst

  55 kg, härligt! Det var väl på den smala tiden när jag unnade mig lyxen att gå omkring utan mens i ett år, blålila fingrar och håriga kinder. Det var tider det. Åh, lyckan i att vara anorektiker. Att som kvinna verkligen få vara snygg. I Sverige. Det är något alla borde sträva efter! Tänk att leva ett helt liv utan att få uppleva känslan av terapi, vägning, klinikbritsar och läkarjournaler. ALLA borde banta. Det är så himla skönt. Efter 55 kg finns även hög chans att nå sin fallvikt. Och efter det, brudar- då blir det kul på riktigt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s