ALLT ÄR ETT SKÄMT/KONST/PÅ LÅTSATS/ARTISTERI

Jag skoja ba.
Min syster kunde säga vad som helst och sen avsluta med ”jag skoja ba” och allt var förlåtet. Själv kunde jag utan att blinka säga ”inte för att vara dum alltså” och sen vara riktigt vidrigt elak efteråt.
Jag skoja ba och inte för att vara dum alltså, användes som undanflykter och ursäkter för att kunna bete sig precis hur som helst mot andra.
Någonstans hoppades jag att det skulle förändras i framtiden, att det hela skulle försvinna med mognad, men det verkar inte så. Det verkar snarare som om att det frodas och växer sig starkare, de bleka ursäkterna för att kunna bete sig lite hur som helst.
Det hela verkar bara handla om alibin.

Säger jag ”inte för att vara dum alltså” innan jag säger ”men du har verkligen blivit tjock det senaste” så funkar det, för jag säger ju att jag inte gör det för att vara dum.
Och säger jag ”du är fanimej den tråkigaste person jag träffat” och sen illa kvickt tillägger ”jag skoja ba” så är det ju också okej, för jag skojade ju ba.
Eller?

Jag reagerar på saker dagligen, på twitter och vad folk säger och vad andra skriver och tycker och tänker. Jag låter mig provoceras. Ibland önskar jag att jag var kall och sval och inte brydde mig alls. Men jag är inte sån. Jag upprörs, blir ledsen, sur, irriterad och alldeles alldeles svettig av irritationen.

Jag vill protestera. Sätta ner foten. Visa att jag, jag tycker inte att det är okej. Jag tycker att det är fel. Jag håller inte med.

Ni må stå där och titta på mig, skratta och peka. Tänka att ”gick hon på den lätta” när ni skriver något jag irriterar mig på, något jag upprörs över. Men jag väljer att reagera.
Jag väljer att kanske gå på det där ”konstverket” Alex Wasim håller på med när han kallar tjejer för Rosenlunds-horor och frågar vad det kostade deras pojkvänner att köpa dem. Jag väljer att gå på Jonas Indes ”experiment” (om det nu inte är på allvar) när han säger att han tycker att så många kvinnor är (jag citerar) ”Herregud vad mycket tråkiga fula feta kvinnor det finns. Om dom ändå kunde göra sig lite fina och knulliga och våta i fittan för oss killar.”

Jag kanske är en idiot som inte fattar, jag kanske är en idiot som reagerar på att tjejer ska vara knulliga och våta och fina och inte fula och feta. Men jag tar åt mig. För även om det bara är experiment eller provokationer eller konstverk så tycker jag inte att det är det minsta okej. Och jag har tröttnat på att alltid behöva ifrågasätta om det är ett konstverk eller ett experiment, för det är bara alibin. Det är som de goa killarna som är så jäkla goa när andra lyssnar, men som hemma beter sig som as. Som AA Milne som skrev världens finaste barnsagor, men som inte brydde sig om sin egen unge. Det är bara alibin som gör det okej att bete sig illa för att personen som gör det har ”ett högre syfte” eller ”något större” i tankarna. Det handlar om att ”genialiska” personer kan ursäktas för vad som helst bara för att de i sin proffession är så ”genialiska” ”egensinniga” eller ”ensamma om sitt uttryck”.

Ja, jag kanske går på ”de här lätta” jag kanske tar åt mig och reagerar för starkt, men vissa personer är som killarna i lågstadiet. De som en aldrig kunde nå. De som hånlog och skrattade oavsett vad en än sa tillbaka. Vilka skällsord eller svordomar en än svängde sig med. De stod bara kvar, tittade på en och utbrast ”du é fan ful” och så försvann allt det en försökt säga om deras mammor som låg med någon annan, om deras fula framtänder, om deras snoriga näsor. Ingenting bet.

Jag kanske reagerar för mycket, jag borde lära mig att pressa ihop tummen och pekfingret och andras lite extra och sen glömma det. Glömma att jag helst av allt hade velat skriva ett mail, en tweet eller försökte uppmärksamma någon tidning på det hela. Få alla på ”min sida”. Få alla att reagera.
Men jag har inte lugnet att svälja och blunda.

Men jag borde kanske lära mig att säga ”jag skoja ba”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s