ETT SVAR// KULTURKALASET

Kulturkalaset ska tydligen svara när deras program är klart.
Undrar när det är det, förra veckan sa de ju att det redan var klart:

20130705-151154.jpg

En undrar ju, men bokar de på ett gäng kvinnor vore det ju underbart.

En reaktion på ”ETT SVAR// KULTURKALASET

 1. Svar till Emerentia Leifsdotter Lund angående ”Var är brudarna Kulturkalaset?” publicerad på GT:s webb den 4 juli.

  40 procent kvinnor och 60 procent män

  Nu har vi släppt de sista bokningarna i Kulturkalasets program och gjort en sammanställning av könsfördelningen i våra programakter.
  Det är svårt för oss att kommentera de siffror du presenterar i din text eftersom vi inte ser tydligt hur du har räknat. Vi väljer istället att presentera hur vi gör.
  Vi räknar alla programakter på våra sex största scener: Götaplatsen, Kungstorget, Stora tältet i Bältespännarparken, Brewhouse, Packhuskajen och Liseberg. Vi räknar alla programakter såväl musik som andra konstformer och programinslag. Programakterna delas sedan in som ”akter män”, ”akter kvinnor” eller ”akter mixade”. En ”akt män” är en akt där enbart män står på scenen alternativt då det är frågan om en artist som är man och som marknadsför sig med sitt namn (ex. Brolle, Jon Andersson). En ”akt kvinnor” är på samma sätt en akt där alla på scenen är kvinnor alternativt om det är frågan om en artist som är kvinna och marknadsför sig med sitt namn (ex. Eva Dahlgren, Maia Hirasawa). En mixad akt är alla andra grupper, band och liknande som består av blandade kön. Till mixade akter räknar vi med andra ord tex. The Sounds och Elisa´s även om dessa band tydligt frontas med kvinnor.

  Resultat:
  ”Akter män”: 75 st (46,5 procent)
  ”Akter kvinnor”: 51 st (31,5 procent)
  ”Akter mixade”: 35 st (22 procent)
  Totalt: 161 akter

  Bortser vi från antalet mixade akter blir fördelningen 40 procent kvinnor och 60 procent män. Det är ingen jämställd siffra, det är vi medvetna om. Men det är en siffra vi försöker att påverka till det bättre för varje år som går. Vårt sätt att räkna kan naturligvis diskuteras men det är så här vi gör i nuläget. Vi gör vårt yttersta för att boka kvinnor men vi ser det inte som vårt ansvar att en frontartist av kvinnokön till exempel väljer att spela enbart med personer av manskön.

  Vårt mål är att Kulturkalaset ska vara inkluderande genom att spegla våra besökare gällande såväl kön som etnicitet, funktionalitet, sexuell läggning, könsidentitet-/uttryck, religion och ålder. Vi är väl införstådda med att Kulturkalaset som arena kan bidra till att bryta de maktordningar i samhället som osynliggör, förtrycker, förminskar och kränker. Därför fortsätter vi att ställa frågor och prata om detta med samarbetspartners och medarrangörer av olika slag. Nu ser vi fram emot en festivalvecka fylld av nya upplevelser och spännande möten.

  Några ytterligare förtydliganden hur vi räknat:
  Gladys del Pilar & Göteborgs Gospel – ”akter kvinnor”
  Nassim Al Fakir och Göteborgs Symfoniker – ”akter män”
  RIX FM Festival, Nickelodeondagen, Femtastic, En afton med Donna Summer och Skrattfesten – här räknar vi alla artister som står på scenen för sig.

  Tack för att ni sätter fokus på frågan!

  Tasso Stafilidis, Operativt ansvarig
  Mia Samuelsson, Konstnärlig ledare
  Maria Björn, Kommunikatör

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s