OM MISS SKINNY INTE VARIT EN PR-BLUFF//ATT KÄNNA SIG TJOCK

Tänk om.

Egentligen är det inte så himla svårt att tänka om. Det verkar ha varit svårare att inte tänka om.
Så många som gått igång på att prata om det här, och bara för att det för en gångs skull faktiskt skrevs ut.
Size Zero-idealet var så tydligt uttalat hos Miss Skinny att det inte gick att slingra sig.

Det går att tala om hur tydligt hela PR-kuppen var, men det är ju en annan fråga, hade det varit en riktig butik hade Kissie varit deras affischnamn, för ingen annan har så rakt ut ansett att du inte passar in om dina lår går ihop. Klädmärken, designers, kedjor gör det, men inte så rakt på, de är lite mer fina i kanten, så att säga.

När HM, Lindex, Gina Tricot och de andra kedjorna anklagas för samma sak vänder de ofta på steken, säger att deras skyltdockor är smala, men att det i butiken finns mängder med kläder i större storlekar. Miss Skinny gjorde inte det, därför kunde vi fortsätta förfäras. Och så hade vi inte trätt på oss deras billiga kläder än heller. Det fanns ingen relation till det hela.

För det är som med lönerna till textilarbetarna. Vi glömmer dem och idealen kedjorna pumpar ut sekunden vi kan köpa ett par jeans för 149 kronor och ”fyndar” en ulltröja för 299. Då glömmer vi att kedjan har så solbrända modeller att de riskerar att få cancer, att alla är mikroskpiskt smala och att de när de ser normala ut är PLUSSIZE och vi glömmer att vi tycker att alla ska ha en lön värdig att leva på.

Det var ju skönt, trots allt, att reklamen bara var en PR-kupp, att det inte var på riktigt. Men ja, det kunde ju lika gärna varit det. Lika gärna som att modellagenturer raggar modeller utanför anorexiakliniker kunde det här vara verklighet, för det är verklighet.

Att ha storlek 24 i jeans garanterar dig inte från att känna dig tjock. När mina lår pressas samman när jag ligger i soffan tänker jag ibland att jag är riktigt fläskig. Det ändrar inte Miss Skinny på. Det hade kanske en riktig kedja, riktiga märken, riktiga kläder gjort på olika sorters kroppar. En ändring på riktigt. Det kanske hade hjälpt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s