EN REDAKTÖRS BETRAKTELSER: VARFÖR VI INTE VILLE JOBBA MED BOKMÄSSAN NÄR NYA TIDER MEDVERKADE

Nyss nåddes vi av nyheten att nya Tider inte kommer att få medverka på årets Bokmässa.

Något vi applåderar.

Igår, mitt i bebisbubblan nåddes jag nämligen av nyheten att Lina Neidestam hoppade av bokmässan och tillsammans med resten av Djungeltrummans ledningsgrupp valde vi att idag på morgonen ha ett möte. Det var inte bara Styrbjörns första ledningsgruppsmöte (via Skype, så klart, jag tar inte ut mitt prematura barn i verkligheten, no worries) utan också ett väldigt enat sådant. Om Nya Tider ställer ut, kommer inte vi.

Djungeltrumman har under flera år samarbetat med Bokmässan, vi har haft en årlig bokmässe-förfest och i år hade vi långtgående planer på att dedikera hela vårt nummer till Bokmässan, smocka det fullt med yttrandefrihet (vilket är temat), skriva om hotade journalister, proppa med boktips och hålla fanan högt i bokmässe-rapporteringen. Vi hade planerat in att fotografera och dokumentera en mängd fester, gå på seminarium och ta en stor och aktiv del av mässan. Men när nya Tider skulle vara med kan inte vi komma. Vi har idag en redaktionsmedlem som är papperslös och på redaktionen och arbetsplatsen i stort har vi olika bakgrunder och vi kände helt enkelt att vi inte kunde ta med hela Djungeltrumman till Bokmässan och garantera att alla skulle känna sig trygga.

Att låta Nya Tider ställa ut blir helt enkelt en fråga kring vems yttrandefrihet som ska få plats, och en tidskrift med (enligt Expo) nära relationer till Nordiska Motståndsrörelsen anser inte vi ska få ta den platsen. Därför valde vi att efter vårt möte i morse meddela Bokmässan att vi inte längre vill samarbeta med dem. Det var roligt så länge det varade, men när de bjuder in Nya Tider, då tar det slut.

Istället bestämde vi oss för att vårt bokmässenummer blir ett nummer helt tillägnat yttrandefriheten, hotade journalister och mindre bokmässa.

Djungeltrumman är ett magasin som inte ställer sig bakom organisationer eller företag som bjuder in främlingsfientliga aktörer. Och det är viktigt för oss att markera det. Och det gör vi inte bara mot Bokmässan, i radio och andra medier, utan också mot de som nu känner att det är okej att ringa upp oss direkt och prata om hur Nya Tider minsann också ska få vara med. Jag svarar alla lika: Vi kan inte ställa oss bakom det här. Och vi kan inte garantera att alla som jobbar med och för oss känner sig trygga när Nya Tider är med.

Nu, några timmar, artiklar och radioinslag senare, har Bokmässan valt att backa och inte låta Nya Tider medverka på mässan. Huruvida vårt samarbete återupptas får vi se, men vi kommer att värna vår värdegrund om vi fortsätter diskussionerna med dem.

11 reaktioner på ”EN REDAKTÖRS BETRAKTELSER: VARFÖR VI INTE VILLE JOBBA MED BOKMÄSSAN NÄR NYA TIDER MEDVERKADE

 1. Det var det mest korkade beslut jag upplevt på år och dag att protestera mot Nya Tiders medverkan på bokmässan. Man tror inte att det är sant. Jag läser tidningen på nätet med stor behållning för att få en nyanserad bild av verkligheten. Eftersom Djungeltruumman är emot yttrandefrihet så kommer jag aldrig att läsa era alster, mer,

  Gilla

  • Hej Lars!
   Att sluta läsa våra alster är ditt val, precis som det är vårt val att inte medverka på årets Bokmässa.
   Hälsningar
   Emerentia

   Gilla

 2. Det var fan det fegaste jag varit med om. Kan ni inte tåla yttrandefrihet så är det ni som borde stanna hemma. Vi måste bemöta främlingsfientligheten annars växer den ännu mer.

  Gilla

  • Hej Joahn, eller är det Johan?
   Tråkigt att du tycker att vi är fega, vi tycker tvärtom, och det verkar vissa hålla med om, andra inte. Vi valde att tacka nej till ett samarbete i år och istället stå upp för våra anställda och frilansare och läsare som inte känner sig trygga att vara på samma mässa som Nya Tider.
   Vi tror att vi kan bemöta främlingsfientligheten på ett sätt och en arena där vi på ett bättre sätt kan garantera våra medarbetares trygghet. Om du vill kanske du kan ta diskussionen med Nya Tider?
   Hälsningar
   Emerentia

   Gilla

  • Hej Thomas!
   Nej, det håller jag med om, men nu är ju inte så fallet. Bokmässan är de som avgör vilka som får medverka. Vi valde enbart att inte vara med i år. Det är vårt beslut. Beslutet om att neka Nya Tider medverkan är Bokmässans och ingenting som vi blandar oss i. Det kommer finnas mängder av åsikter representerade på mässan, från blå, liberala, röda och vänster-tidskrifter och media, jag tror att de flesta är där. Gå dit så kan du nog få det enda och det andra åsiktsutbytet du med.
   Hälsningar
   Emerentia

   Gilla

 3. Hej! Givetvis är det upp till var och en och bestämma huruvida de vill delta eller ej, och det är tråkigt att höra att så mycket kritik riktas er väg när det borde vara riktad mot bokmässan. Det jag undrar över är varför nya tiders medverkan skulle leda till er otrygghet? Att en utställare/medverkare av hundra(?) har en annan politisk uppfattning. Skulle Soldiers of odin helt plötsligt dyka upp och patrullera inne på mässgolvet? Borde inte bokmässan vara en samlingsplats för olika ideér och tankar, där de kan mötas och diskuteras? Bokmässsan torde väl ändå vara en utmärkt plattform för intellektuell diskussion? Eller är det hela bara ett PR-knep för att hajpa typ popaganda festivalen?

  Gilla

 4. Ni är ändå för sköna när ni inte ser någon som helst motsättning i:
  "Istället bestämde vi oss för att vårt bokmässenummer blir ett nummer helt tillägnat yttrandefriheten…Djungeltrumman är ett magasin som inte ställer sig bakom organisationer eller företag som bjuder in främlingsfientliga aktörer…"

  Gilla

 5. Men ni har inga problem med att samröra er med Hizbollah shiiter från Imam Ali Center, folk från en ideologi vars folkmord tvingat tusentals fly hit?
  Hur tror ni deras offer, som bor i Sverige och många av dem kanske ville gå på Bokmässan, känner inför det? Bryr ni er inte?

  Gilla

 6. Men ni har inga problem med att samröra er med Hizbollah shiiter från Imam Ali Center, folk från en ideologi vars folkmord tvingat tusentals fly hit?
  Hur tror ni deras offer, som bor i Sverige och många av dem kanske ville gå på Bokmässan, känner inför det?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s