AMMA LÄNGE, AMMA ÖVERALLT

Genom Sverige far vi, bilen full av klänningar jag kommer välja bort till förmån för en kjol och blus. Det mest amningsvänliga jag packat. För ammar, det gör vi än.

Det finns få saker som jag tänkt så mycket på som amningen. Få saker jag tyckt varit lika praktiskt också för den delen. Och mina bröst har aldrig sett så mycket solljus som dessa tio månader. Men det är inte utan funderingar och huvudbry, och några bett i bröstvårtan. 

Nu det senaste har jag känt allt mer att jag ”måste sluta” mest för att BVC pratar om tre lagade mål mat _hela_ tiden. De där tre lagade målen får mig att känna mig värdelös. Vi löser inte tre lagade mål mat hos oss, Stickan vill inte äta burkmat, han vill gnaga lite på det vi äter, men helst vill han bara få amma, och få lite välling morgon och kväll. När vi är på BVC frågar de om maten, och jag, som tidigt bestämde mig för att inte hymla, inte ljuga, säger som det är: han vill inte äta riktig mat. Vi provar och provar, men han vill inte. 

Barnet som helst bara vill stå upp växer, och lika mycket som han växer, växer mitt dåliga samvete. ”Det vore ju bra praktiskt om han ville äta mat ändå” tänker jag nästan verka dag, och langar upp patten var som helst. Som på torsdagens fotografering för Tidningen Skriva. Eller på parkbänken mitt i löpspåret. Där tampas jag, mellan bröstet och maten, och att då få läsa Elsa Billgrens blogginlägg om att amma länge är inte bara skönt, det är rent ut sagt nödvändigt för samvetet och kvalen. 

I grunden är amningen egoistisk. Jag vill amma Mitt barn. jag vill förse Mitt barn med näring. Jag vill knyta an till Mitt barn. Jag vill trösta Mitt barn. Jag jag jag, mitt mitt mitt. Att flaskmata och därför dela mer på ansvaret är inte bara mer jämställt, utan mindre egoistiskt. Jag komma på mig själv med att rättfärdiga mitt ammande med att jag behövde ammandet för chocken av att få ett sånt litet barn i en tid då barnet inte skulle kommit. Och det stämmer ju. Men det är inte heller någonting som egentligen behöver rättfärdigas. Lika lite som den fortsatta amningen behöver rättfärdigas. Men samtidigt hör jag hur andra mammor säger att de också fortfarande ammar med mer än ett uns skam i rösten, vi går alla ner i tonläge och volym när vi erkänner att tio månader efter barnets födelse är vi fortfarande ammande mammor. Vi berättar hur BVC tjatar om fast föda. För efter BVC’s genomgående tjat av vikten avamning, efter dagar och nätter av kämp och slit för att få amningen att fungera, så ska vi inte längre fortsätta. Som en av de andra mammorna sa, lite tystare såklart, nu när det väl börjat fungera och de slutat tjata om att jag ska amma tjatar de om att jag måste sluta.    

Jag försöker tänka att, Little Britain-sketchen till trots, finns det otroligt få vuxna män som (enbart) livnär sig på bröstmjölk och amning. Det är som med barn som sent blir stadiga i nacken, inte många vuxna saknar total stabilitet i nacken, nej, det kommer när det kommer. 

Och fram tills dess är det väl bara att framför allt jobba på det dåliga samvetet, för det blir ingen unge mätt av.
PS! Jag vet att stigmat kring att inte amma är hemskt stort, och jag tror att varje familj gör det bästa för dem. Och att ingen, ingen, därför ska lägga sig i deras val av matningsmetod. 

4 reaktioner på ”AMMA LÄNGE, AMMA ÖVERALLT

 1. Jag är glad att det var min andra unge som blev långammaren, lite varmare i kläderna och mer obrydd i frågan och bvc förmaningarna. Kuriosa kan också vara att barn nr ett som ammade i 8 månader nästan bara äter pasta. Barn nr två som ammade i 1 år 7 månader äter typ allt. Så gör vad som passar er, så länge som det känns bra. Heja!

  Gilla

 2. Bra inlägg! Oavsett hur man gör blir det bra i slutändan om man gör det som känns rätt för sigsjälv, sitt barn och sin familj. Jag hade en amningsgalen unge och tyckte det var både praktiskt och mysigt själv. Ett tips är att fortsätta med att smaka på er mat. Skit i burkmaten. Gör det inte till en grej utan bara fortsätt m smakandet. Det som de avvisar kan de älska efter att smakat på flera ggr. Boktips: "att lära små barn äta mat". Riktigt bra. Eller skit i det och kör på magkänslan!

  Gilla

 3. Har börjat tappa ner på amningen rejält den sista månaden bara två mystuttningar kvar nu(sen kväll o tidig morgon). Vid 6 månader var det en helt annan sak ungen dissade gröt o åt inte så mkt. På en månad har vi vänt det till äta 2 lagade mål(dvs burkmat, gillar inte min hemmalagade ännu) plus gröt älskar hon nu. Jag som hade panik för en månad sen då jag ska börja jobba efter sommaren o känner att amningen måste vara över då. Välling önskar jag att hon kunde drick men det vägrar hon. Jag har verkligen älskat att amma och att sluta är väldigt känslosamt.

  Gilla

 4. Har börjat tappa ner på amningen rejält den sista månaden bara två mystuttningar kvar nu(sen kväll o tidig morgon). Vid 6 månader var det en helt annan sak ungen dissade gröt o åt inte så mkt. På en månad har vi vänt det till äta 2 lagade mål(dvs burkmat, gillar inte min hemmalagade ännu) plus gröt älskar hon nu. Jag som hade panik för en månad sen då jag ska börja jobba efter sommaren o känner att amningen måste vara över då. Välling önskar jag att hon kunde dricka men det vägrar hon. Jag har verkligen älskat att amma och att sluta är väldigt känslosamt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s