ATT FÖRSVINNA

21 februari 2020
Jag har lyssnat på tre olika dokumentärer om personer som försvunnit de senaste dagarna. Det är få saker som fascinerat mig så som att gå upp i rök. Kanske för att det är både kittlande och skrämmande.
P1 Dokumentär Brevbäraren som försvann trycker på en punkt som inte alla försvinnande innehåller: avsaknaden av familj.

Bosse Jansson, som den försvunne brevbäraren hette, eller heter, kunde gå upp i rök för han hade inga anhöriga. Enda barnet och föräldrarna hade gått bort i en bilolycka flera år tidigare. Det öppnar upp en värld av möjligheter. En annan hade ju haft huset fullt av familj om jag så bara hade glömt att säga att jag skulle åka till affären en sväng.

Jag söker upp Jerker Virdborgs roman Författarna. Jag borde låna den på biblioteket, har ju precis skaffat mig ett nytt lånekort. Bara det är skrattretande. Jag lånar aldrig böcker. Jag köper dem. Eller nej, jag lånade böcker. Jag lånade skivor, jag lånade så mycket från Tjörns Kommunbibliotek som barn att jag borde blivit belönad. I Skårsskolans bibliotek belönades jag inte, där var det förbjudet att redovisa ”fullitteratur” i läsedagboken, alla mina Kitty- och Femböcker tillintetgjordes av bibliotekarien nere i källaren. Jag minns fortfarande lukten, något instängd, fuktig källare. Jag kanske borde gå dit igen, men jag vet inte vad jag tror mig kunna finna. Jag minns det i detalj. En stol med röd skrovlig plastsits och metallben stod i korridoren utanför. Den var så hög att den möjliggjorde bendinglande.

Jag svävar ut. Men kanske är just det sympomatiskt för ämnet, att försvinna. För det är ju det jag gör, tankarna vandrar, och plötsligt är jag inte där jag började. Men det gör ingenting, för mig, för jag hittar tillbaka, jag hittar hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s